Κυριακή, 05 Μαϊος 2024

Π Πολιτική

Αντιπαράθεση για τον ποινικό κώδικα. Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Κοντονής.

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
 
 
Η αλλαγή του ποινικού κώδικα λίγο πριν την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατέστησε τις ποινές σαφώς ευνοϊκότερες, μεταξύ αυτών και της εγκληματικής οργάνωσης που περιλαμβάνει την Χρυσή Αυγή, τροφοδότησε αντιπαράθεση μετά τις δηλώσεις Κοντονή ότι διαφώνησε με την κατάθεση του νέου ποινικού κώδικα, γεγονός που τον έθεσε τότε εκτός κυβερνητικού σχήματος. Με τις δηλώσεις του ταυτόχρονα ανακοίνωσε και την παραίτησή του από την κεντρική επιτροπή. Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία κατηγόρησε τον κ.  Κοντονή για ότι ενισχύει τα fake news της Νέας Δημοκρατίας και ότι έθεσε τον εαυτό του εκτός κόμματος. Με σημερινή του δήλωση ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σταλινική και ανάξια σχολιασμού. 
 
Η συζήτηση στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο
Το γεγονός ότι οι καταδικασθέντες θα διατηρήσουν τα πολιτικά  δικαιώματά τους αφού πλέον δεν προβλέπεται η αφαίρεσή τους ενώ και το εύρος ποινών από 5-15 ετών κρίνεται επιεικές, θέτει και πάλι το θέμα αναθεωρήσεως του ποινικού κώδικα αλλά χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο αφού κάθε κατηγορούμενος σύμφωνα με την αρχή του επιεικέστερου νόμου μπορεί να επικαλεστεί αυτόν και άρα η όποια αυστηροποίηση θα είναι κενό γράμμα.
 Εξετάζεται η πιθανότητα να αναθεωρηθεί ο εκλογικός νόμος ώστε να αποκλείονται οι καταδικασθέντες με άλλη πρόβλεψη, όπως μάλιστα δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ Καλογήρου, αυτό ήταν η σκέψη εξαρχής.
 
Οι ποινές
Αναμένονται οι ποινές με δεδομένο ότι οι επτά που καταδικάστηκαν για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης θα τύχουν μεγαλύτερων ποινών και θα έχουν λίγες πιθανότητες για ελαφρυντικά. Το ζήτημα επίσης της αναστολής των ποινών φαίνεται δύσκολο για τους διευθύνοντες. Η συζήτηση συνεχίζεται σε πρώτη φάση για τα ελαφρυντικά όπως του σύννομου βίου.
Η αστυνομία όπως δείχνουν οι πληροφορίες έχει λάβει πρόνοια για την σύλληψη και την μεταφορά στις φυλακές εφόσον επιβληθούν ποινε΄ς τέτοιες και δεν υπάρχει αναστολή. 

24LOGO footer

24 Ώρες στα Βόρεια

Τηλ: +30 211 4059363