Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024

Π Προτάσεις Weekend

Δεσποινίς Τζούλια στο «Σταύρος Νιάρχος» από Καραμπέτη και Καραζήση 

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
 
 
Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 21.00 στο Κέντρο Πολιτισμού "Σταύρος Νιάρχος" στα πλαίσια των Παραβάσεων του Θεατρικού αναλογίου, θα δοθεί η παράσταση του θεατρικού έργου του Αϋγουστου Στρίμπεργκ Δεσποινίς Τζούλια. Με το έργο αυτό ολοκληρώνονται για φέτος οι παραβάσεις. Το έργο φυσικά θα παιχτεί σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση αφού απαγορεύεται η παρουσία κοινού. Ερμηνεύουν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Ακύλλας Καραζήσης σε σκηνοθετική επιμέλεια Δημήτρη Καραντζά. Πρόκειται για ένα αριστούργημα του ψυχολογικού ρεαλισμού του μεγάλου Σουηδού δραματουργού. Την μετάφραση έκανε η Μαργαρίτα Μέλμπεργκ και το ηχητικό περιβάλλον επιμελήθηκε ο Γιώργος Πούλιος.
 
 
Σχετικά με το έργο

Η Δεσποινίς Τζούλια είναι το γνωστότερο θεατρικό έργο του Σουηδού δραματουργού August Strindberg (1849-1912) ο οποίος, μαζί με τον Henrik Ibsen, θεωρείται πρωτοπόρος του ψυχολογικού ρεαλισμού. Γράφτηκε το 1888 και, όπως πολλά από τα έργα του Strindberg, αποτελεί αριστούργημα ψυχολογικής ανάλυσης.  Η Δεσποινίς Τζούλια πραγματεύεται τον έρωτα, την εξουσία, την πάλη των φύλων και τη σύγκρουση των κοινωνικών τάξεων. Η δράση τοποθετείται την παραμονή του θερινού ηλιοστασίου στο αρχοντικό ενός κόμη στη Σουηδία. Η «Νύχτα του Μεσοκαλόκαιρου» είναι μια νύχτα γιορτής, χορού, μεθυσιού, ερωτισμού και απογύμνωσης. Στην ξέφρενη γιορτή των υπηρετών του σπιτιού στην κουζίνα του αρχοντικού ξεκινά ένα άγριο παιχνίδι ανάμεσα στη Δεσποινίδα Τζούλια, κόρη του κόμη, και στον Ζαν, υπηρέτη του κόμη, o οποίος στοχεύει στην άνοδο και την κοινωνική καταξίωση.

Στον πρόλογο του έργου ο συγγραφέας περιγράφει τους δύο βασικούς χαρακτήρες του ως δύο ανθρώπους που ανταγωνίζονται σε μία μάχη «ζωής και θανάτου» για την επικράτηση του δυνατότερου. Η Τζούλια εκπροσωπεί την παλιά αριστοκρατία που πρόκειται σύντομα να εκλείψει και υπηρετεί στο να χαρακτηρίσει τη μοντέρνα γυναίκα. Από την άλλη, ο Ζαν εκπροσωπεί έναν άνδρα που ανέρχεται κοινωνικά με γρήγορους ρυθμούς και είναι πιθανότερο να επιβιώσει γιατί μπορεί και προσαρμόζεται εύκολα στους διαφορετικούς ρόλους που καλείται να παίξει.

Με αυτή την προαιώνια μάχη άντρα και γυναίκας αναμετρώνται η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Ακύλλας Καραζήσης, ενώ ο Γιώργος Πούλιος συνθέτει επί σκηνής τη μελωδία του δράματος.

 

Η σειρά #snfccAtHome: Παραβάσεις, όπως και όλο το ψηφιακό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά προγραμματισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Καραντζάς
Ερμηνεύουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ακύλλας Καραζήσης
Ηχητικό περιβάλλον: Γιώργος Πούλιος

Οι Παραβάσεις πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία κοινού και με τα μεγαλύτερα δυνατά μέτρα ασφαλείας έχοντας πάντοτε ως προτεραιότητα την υγεία των συνεργατών και των εργαζομένων του ΚΠΙΣΝ.

 
 
 
 

24LOGO footer

24 Ώρες στα Βόρεια

Τηλ: +30 211 4059363